Jumaat, 2 April 2010

Kalau nak bersukan...cam ne pulak ???


Mari kita lihat di dalam  surah An Nur , Ayat 31. Allah brfirman:

"....janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. ”

So aurat hanya dapat diperlihatkan kepada:

1. Suami
2. Ayah
3. Ayah suami-mertua
4. Anak kandung
5. Anak suami- anak tiri
6. Saudara kandung – adik,abang dan kakak
7. Anak saudara perempuan
8. Wanita-wanita Islam
9. Hamba-hamba yang dimiliki
10. Anak-anak saudara kandung
11. Pelayan yang sudah tua dan tidak memiliki lagi nafsu syahwat terhadap wanita
12. Anak lelaki yang belum mengerti tentang aurat wanita.

Jadi, untuk pertanyaan anti apakah boleh memakai seluar ketika bersukan? Jawapannya tentu saja boleh jika disekeliling kita terdiri daripada 12 golongan yang disebutkan di atas  (ditempat khusus). Jika masih ada selain dari 12 golongan di atas  di tempat kita bersukan maka kita telah melanggar hukum syarak. berhati-hatilah sahabat semua, kerana tanggungjawab kita menjaga aurat amatlah berat.
Dengan kata lain ,jika nak bersukan juga haruslah diasingkan antara muslimin dan muslimat untuk menjaga syariat dan dakwak bil hal kita..insyaallah

Wallahua'lam
(^_^)