Khamis, 21 Oktober 2010

Lillahitaala...

Bismillahirrahmanirrahim
( Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha pengasih )

Alhamdulillah bersyukur kehadrat Illahi kerana ana masih dikurniakan nikmat iman dan islam dan masih kekal dalam perjuangan menegakkan yang hak dan meruntuhkan yang batil. Alhamdulillah. Sesungguhnya tiada dayaku melainkan dengan kekuasaanMu juga.

       Alhamdulillah, ana menulis bukanlah untuk berceramah atau berkhutbah. Cuma kali ini. Masa ini. Situasi ini memeberi ana sesuatu kesedaran yang amat mendalam. sepanjang berada di dalam perjuangan ana dapat melihat pelbagai ragam manusia. Ada yang hendakkan harta, ada yang hendakkan pangkat, ada juga yang hendakkan pengaruh. Subhanallah.

      Sehingga pada suatu detik dan ketika ana mengambil sikap menyendiri dan hanya berhubung dengan Allah Azzawajal. Adakah ana tergolong dengan mereka ini atau tidak !!! ana berfikir, sangat lama dan sangat dalam. Nauzibillahiminzalik. Ana minta jauh kepada Allah. Minta sangat jauh daripada ana. kerana bukan itu yang hati dan iman ana kehendaki.

     'Berani kerana benar, takut kerana salah', ana berfikir sejenak relevankah lagi pepatah melayu ini atau sudah lama berkubur bersama pengasasnya. Subhanallah. ana dapati umat islam pada masa kini sudah tidak lagi berani. jika adapun hanya sedikit keberanian maka hal ini pun membenarkan hadis rasulullah S.A.W ribuan tahun yang lalu. tentang akan berlakunya zaman fitnah. Sekaranglah zamannya.

    Ana melihat ramai yang bertopengkan perjuangan padahal mereka hanya menyembunyikan agenda mereka memang tersembunyi. Ada yang menganggap bahawa meyertai perjuangan adalah untuk hanya menjalin ukhuwwah bersama sahabat, sehidup, semati, sebantal dan yang ana rasa paling hebat adalah "semesej". Sedih ana melihat fitnah yang tersembunyi ini berlaku. berlaku dalam kalangan orang yang mengaku seorang pejuang. Tidak malukah dia ???

   Mereka ini menganggap yang lembut dan sopan itulah yang baik, yang keras dan tegas itulah salah dan patut disalahkan. Ana pelik kenapa perlu berfikiran jumud sebegitu ??? masing-masing mengaku pejuang tetapi tidak faham apa definisi seorang pejuang. Pada ana hanya retorik semata-mata perkataan pejuang yang mereka laungkan. yang kasarnya adalah menyamai sifat Munafiq.

   Lupakah kita, tentang peristiwa jatuhnya khilfah uthmaniyyah, berpunca daripada kelembutan dan kebaikan yang disogokkan kepada umat Islam oleh Yahudi laknatullah. lupakah kita ??? Masihkah kita ingat tentang peristiwa penaklukan Constantinople, berapa banyak yang Sultan Muhammad Al-Fatih pecat pegawai tertingginya dalam usaha meneyebarkan Islam dan merealisasikan hadis Rasulullah S.A.W. dakah itu dfikira tindakan yang tidak betul dan salah???

   Memang sekarang ini kita berada di zaman fitnah. yang paling teruk lagi orang yang membuat fitnah itu tidak sedar akan perbuatannya. Masing-masing mersakan dirinya betul kerana telah berada dalam perjuangan, dah merasakan diri itu islam dan beriman. Fikirlah sahabat sekelian dimanakah tempat sahabat? Adakah kita jenis yang suka berhubung tanpa ada urusan penting dengan bukan mahram dengan menggunakan nama perjuangan sebagai hujah. layakkah kita sebagai pejuang. pejuangkah kita ???.

   Fikir, fikir, fikir, renunglah apa sebenarnya yang kita cari, matlamat kita, matlamat akhir kita. Nak mencari sahabat yang ramai ke, nak mencari pasangan ke, mencari pengaruh ke, mencari pangkat ke, atau nak mencari keredhaan Allah. Sahabat jawablah sendiri. Ana minta maaf jika sepanjang penulisan ana ini mengandungi perkara yang mengguris hati kerana ana cuba merungkai sesuatu itu dengan sebaiknya tetapi ana insan yang serba lemah. Harap dimaafkan. Lahaulawala quwwata illa billah.